Intervju med Chics chefsredaktör Charlotta Flinkenberg om höstens trender

Charlotta Flinkenberg. Bild från Posh24.se

Charlotta Flinkenberg är chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlotta har också en populär blogg där hon bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode. I höst lanseras Chic som ett modemagasin.

Hur går det med lanseringen av modemagasinet Chic?

– Superbra, tackar som frågar. Men det var en svettig resa med många sena nätter och hårt arbete innan de 164 sidorna äntligen blev klara.

När kommer det första numret?

– Första utgåvan av nya, tjockare och lyxigare CHIC kommer ut i butik i Sverige den 17 september. Men de 600 gästerna på CHIC-galan får tidningen i sin goodiebag redan på torsdag den 12 september. 

Kan man prenumerera på nya Chic eller måste man köpa lösnummer?

– Vi kommer bara ut med 4 utgåvor per år och det blir svårt att få till logistiken med prenumeration då. Så det är bara lösnummer som gäller. 

 

Vad kommer du att satsa på för stil i höst och vinter?

– På sommaren är jag helknäpp i modeväg och experimenterar med både mönster, färger och materialkrockar. Men nu i vinter tänker jag satsa på en skräddad look och för första gången bygga en funktionell basgarderob. Jag har nästan bara festklänningar och paljetter i min garderob och vill ändra på det. Så jag ska leta efter skinnplagg, tajta silhuetter på byxor, kjolar och klänningar och kombinera med ett och annat voluminöst ytterplagg. Kommer även att slå till på en dyr och klassisk svart väska, kanske en från Proenza Schouler eller Balenciaga. Men jag är fortfarande svag för crazy skor och smycken som är allt annat än stilrena och diskreta! 

 

Bild Tommy Ton Style.com

Fortsätter mönstertrenden från våren och sommaren i höst och vinter?

– Ja, särskilt på byxor. Och är man modig matchar man sina galet mönstrade byxor med en lika galet mönstrad kavaj eller topp. Antingen i samma mönster eller så missmatchar man med annat mönster för kul modekrock. Hetast är dock det rutiga mönstret i höst, syntes överallt på catwalken. Liksom småprickigt, vilket jag dock inte tror kommer att slå lika stort. 

 

Bild Tommy Ton Style.com

 

 Vilka modemåsten ska vi investera i?

– En A-linjeformad kjol eller klänning som slutar vid knäna (om du är hyfsat lång, annars kan du hoppa över den trenden), gärna i mocka eller skinn. Bylsiga, stickade polotröjor. Men framförallt en cocoonformad jacka eller kappa. Ytterplaggen är höstens signum och där du bör lägga dina pengar. Resten av trenderna kan du fynda på kedjorna. Magkorta toppar blir en hit men ungefär en promille av befolkningen passar ju i det… Fuska med att bära en tajt tröja under så känns det inte lika läskigt. 

 

Halsband Marni. Finns hos Nathalie Schuterman

 

 

Det har varit stort fokus på smycken/accessoarer ett tag nu. Fortsätter den trenden?

– Ja, det fortsätter. Trendigast är egentligen stilrena, mer subtila smycken. Men det som efterfrågas mest av majoriteten kvinnor är fortfarande svulstiga statementsmycken med mycket bling. Krucifix och renässanssmycken blir också en hit liksom punk och nitar. Punken var galet stor på catwalken men det funkar ju inte alltid i klädväg till vardags, så punkreferenserna kan man smyga in som accessoarer istället.

 

Hur ser det ut på väskfronten?

– Bowlingmodellen på väska kommer stort, med små, korta handtag. Som ska bäras ihoptryckt under armen som en clutch på äkta fashionistavis. I övrigt går trenden åt mindre väskor efter åratal av oversized schabrak. Långa axelremmar och funktion är fortfarande viktigt. Jag såg även mycket humorinspirerade väskor med kul tryck på, eller sådana som föreställer frukter eller annat. Just den sistnämnda kategorin ska man kanske inte investera i från de dyrare märkena eftersom fina alternativ finns hos budgetbutikerna. 

 

 

 

I vår och sommar har vi sett att de höga klackarna har bytts ut till mycket platta skor. Vad händer på skofronten till hösten?

– Nja, höga klackar fortsätter sin promenad. Däremot är det mer stabila, höga klackar jämfört med tidigare, mest av praktiska säsongsskäl. Så stiletter kan man stoppa undan i garderoben denna höst. Klumpiga klackar kommer liksom (huvva) 90-talskängor med Buffalo-känsla eller grungevibbar, alltså traktorsula. Och kilklackssneakers är så galet hett även denna säsong att det inte är sant. Allra allra hetaste skomodellen är Isabel Marants nya kilklacks-stövlett som många fashionistas redan lagt rabarber på. En rätt så nätt modell med spetsig tå som säkerligen kommer att kopieras friskt. 

 

Varmt tack och lycka till med lanseringen av nya Chic.

Av: Camilla Runberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0