Olympia 2012- Det var här det startade

 
För ett par veckor sedan var vi i Grekland på semester. Vi passade då på att besöka staden Olympia. Olympia var under antiken Zeus viktigaste helgedom främst genom att de där firade de olympiska spelen. Zeus var gudarnas konumg och himlens härskare i grekisk mytologi. De olympiska spelen firades i Olympia mellan cirka 776 f.Kr. och 393 e.Kr.
 
Det finns enormt mycket att se när man besöker Olympia. Man behöver en heldag om man vill se allt och det rekommenderar jag. En hel del förstördes i samband med kristendomens erkännande samt av goter och att kejsar Theodosius beordrade att alla hedniska tempel skulle förstöras. Dessutom var det en kraftig jordbävning. Tur i oturen har antagligen ett jordras från Kronosberget i förening med slam och grus från en översvämning hjälpt till att bevara det som återstod.
 
Jag rekommenderar att börja med att se utgrävningarna. Besök platsen där den Olympiska elden fortfarande tänds (se bild längst ner till vänster), gå in igenom valvet till löparbanan och sitt på läktaren och föreställ dig hur det såg ut. Vid utgrävningarna finns fina bilder och texter och när man sedan går vidare till det arkeologiska museet faller bitarna på plats när man ser statyerna. Det fanns också ett museum med de Olympiska Spelen genom tiderna. Det hade tyvärr stängt på kvällen när vi skulle dit men det är säkert också väl värt ett besök.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0