Tips på recept från Monica Eisenman ur kokboken Vinterns söta av systrarna Eisenman


 
Nu känns det väldigt roligt att börja förbereda vad som ska finnas på julbordet och inte minst vilka goda sötsaker som ska ätas till jul. Monica Eisenman har tidigare delat med sig av hennes och hennes syster Lisa Eisenman Frisks underbara recept från kokboken Mingemat i bloggen och idag har jag fått recept av Monica från kokboken Vinterns söta att dela av mig av. I Vinterns söta finn det mer än 130 recept godsaker att frossa i. De vackra bilderna i kokböckerna står fotograf Roland Persson för. Besök Monicas fina blogg hos mama för mer inspiration.

 
Vit chokladtryffel med kanel och lingon

ca 20 kulor

 

250 g vit choklad

3/4 dl vispgrädde

1/2 tsk malen kanel

1 dl frysta lingon

 

florsocker

300 g vit choklad

 

Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon.

                      Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme.

                      Smält den andra angivna mängden vit choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Kanske kan man behöva doppa kulorna två gånger. Förvara i kylskåpet.


Klassisk kola

ca 40 kolor

 

100 g smör

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

4 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

 

Olja in en avlång bakform.

Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker.

Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna. Klipp eller skär kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i smörpapper eller cellofan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0