Tips på recept från Monica Eisenman ur kokboken Vinterns söta av systrarna Eisenman
ca 20 kulor
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk malen kanel
1 dl frysta lingon
florsocker
300 g vit choklad
Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon.
Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme.
Smält den andra angivna mängden vit choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Kanske kan man behöva doppa kulorna två gånger. Förvara i kylskåpet.
Klassisk kola
ca 40 kolor
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Olja in en avlång bakform.
Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker.
Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna. Klipp eller skär kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i smörpapper eller cellofan.